Timjan

image06158

Timjan växer vild i Sydeuropa. När man vandrar i bergiga områden om sommaren då marken är sönderbränd kan man helt plötsligt känna den intensiva doften. Då har man förmodligen trampat på en backtimjanplanta. I Greklands bergstrakter växer den där bara ogräs brukar växa och berget Hymettos sydöst om Aten var på Aristoteles tid berömt för sin backtimjanhonung. Och än i dag finns det gott om timjanhonung i hela södra Europa.

Timjan odlades i klostrens örtagårdar, i första hand för medicinskt bruk. I dag är den en av de vanligaste örtkryddorna i Sverige och används till det mesta – i fiskrätter, stuvningar, grytor och givetvis är den ett måste i ärtsoppan. Timjanbrännvin lär inte bara smaka bra utan även göra gott. Och har man inte timjan i soppan så kan man i stället dricka en timjansup till. Timjan får en mer intensiv smak när den torkas.

Katarina Nordli

DSC_0002

One thought on “Timjan”

  1. Hey there. I discovered your website by way of Google while looking for a related matter, your web site got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

Comments are closed.