Lagerblad

DSC_0001

Lagerträdet var helgat åt guden Apollo. Att bära en krans av lager på hjässan har allt sedan gamla grekers och romares storhetstid använts som en hedersbevisning åt härförare, idrottsmän, vetenskapsmän, författare och konstnärer. Men lagerbladet har också lika länge funnits med i grytor, såser och inläggningar. I Apicius romerska kokbok från 100-talet nämns både bladen och bären. Lagerträdet hör hemma i Sydeuropa, men man kan gärna ha en kruka i köksfönstret även norrut, även om den inte blir flera meter hög. Några lagerblad, som innehåller eteriska oljor, i marinaden ger köttet en lite vild smak. Kokt fisk med lagerblad, inlagd sill och inlagda rödbetor trivs bra tillsammans. I den klassiska “kryddbuketten”, le bouquet garni, saknas aldrig ett lagerblad. Om fisksoppan eller köttgrytan har fallit gästerna i smaken så kommer efter måltiden endast några lagerblad ligga kvar i grytan.

Katarina Nordli