Mynta

DSC_0002

Gråmynta, grönmynta, rundmynta, krusmynta, åkermynta, vattenmynta, citronmynta, äppelmynta och pepparmynta. De är mer eller mindre korsningar med varandra. Det är inte lätt att hålla reda på sorterna, men alla har de en intensiv, ja nästan kväljande doft. I Nordafrika är kaféerna fyllda med myntatedrickande män – kanske deras nationaldryck. I stora glas ligger en bukett myntablad, en redig dos socker och så hett vatten. Getingarna surrar ettrigt omkring. Engelsmännen är kända för sin myntasås och -gelé till det överstekta fårlår de är ökända för. Ett blad brukar finnas som garnityr i drinkar, sorbeter och glass. Några blad i tomatsoppan är aldrig fel. Pepparmyntsolja får man genom att destillera bladen. Den används för att smaksätta tandkräm, likör och sötsaker, bland annat mintchoklad. Har man väl satt en reva mynta i trädgården så sprider den sig snabbt och tränger ut de flesta andra grönsaker.

Katarina Nordli

One thought on “Mynta”

  1. Howdy very nice website!! I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally? I am glad to seek out a lot of helpful info here within the put up,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *