Absint

 

Absint – den gröna musan

800px-LAbsinthe_par_Edgar_Degas_1876Absinthe, Edgar Degas 1876, Musée d’Orsay

 

Artemisia absinthium är det grekiska namnet på vår malört. Absinthion betyder bitter eller missnöjd. Och missnöjet med drycken absint växte sig så starkt att den skulle komma att bannlysas i de flesta länder vid 1900-talets början. Artemis betyder däremot frisk. Artemis var en grekisk gudinna, tvillingsyster till Apollon. Artemis är den fria naturens gudinna, ledarinna för nymferna och de vilda djurens härskarinna, men också jaktens gudinna. Jägarna brukade därför stoppa en malörtskvist i fickan för att försäkra sig om ett rikligt byte. Malörten, som växer vilt, har fått symbolisera friheten, men den har även fått symbolisera livets beskhet.

”Men på sistone bliver hon bitter såsom malört.”

– Ords. 5:4

En gång i tiden gned mödrarna in sina bröstvårtor med brännvin kryddat med malört för att få barnen att sluta dia. Plinius ansåg att man borde bjuda segraren i hästkapplöpningar på ett glas vin kryddsatt med malört för att påminna honom om att även i äran fanns beskhet. Eller var det så att de tävlande hade fått stressmagar?  Enligt samme författare kryddade man bläcket – då äkta sepia från bläckfisken – med malört, för att inte mössen skulle dricka upp det.

”Är du grön som en lövgroda,

mager som en poppel,

minskar du varje dag i vikt

och kastar du slutligen ingen skugga mer,

så tag genast din tillflykt till malörten.”

– 1400-tals örtabok

 

Enligt Voltaire var äktenskapets första månad en smekmånad eller honungsmånad, men redan den andra kallades malörtsmånaden.

Absinthionsläktet omfattar omkring 300 växter. När fransmännen talar om den stora och den lilla malörten, så är den förra vad vi menar med malört, den senare romersk eller pontisk malört. Malörten innehåller ett bitterämne, absinthin, och en flyktig olja – tujon – C10H16O, som till sin kemiska uppbyggnad har stora likheter med tetrahydrocannabinol, det verksamma ämnet i hasch. Oljan finns i körtlar på bladen och även i blommorna.

Redan Hippokrates, han som görs ansvarig för hypocrasen, kände till malörtens läkande effekter. Men på den tiden destillerades inga drycker.

Drycken absint, som fick smeknamnet ”den gröna fen”, hon som så småningom med åldern förvandlades till häxa, hör hemma i Couvet, Val-de-Travers, en liten avsides dalgång nära Neuchâtel och franska gränsen. Absintens far hette Pierre Ordinaire, en fransk läkare bosatt i Schweiz. Han lär ha ridit runt på sin korsikanska häst med sadelfickorna fyllda med detta elixir, vilket sades bota det mesta. Efter Ordinaires död hamnade receptet i händerna på två systrar Henriod. De båda damerna var ogifta, och såg medicinen som ett sätt att försörja sig på. De vidareutvecklade receptet, blandade olika örter och destillerade. Sedan tappades dekokten på små flaskor, som de sedan sålde som absintlikör och en huskur för ortsbefolkningen. Drycken uppskattades tydligen i Jura, och säkert inte bara av medicinska skäl. Sedan kom en major Daneil-Henri Dubied-Duval över receptet och startade 1798 ett destilleri i Val-de-Travers. Majoren hade inget hum om konsten att destillera, så han slog sig ihop med en ung man, som kom att bli hans svärson – son till en destillatör, Henri-Louis Pernod. Denne Pernod kom att grunda den nuvarande dynastin, som i dag äger det mesta och en hel del av det bästa i spirituosaväg här i världen.

Det här var i slutet av 1700-talet, och tanken med denna dryck var att den skulle vara bra för matsmältningen, och bra mot diverse sjukdomar, då när hälsovården inte var så utvecklad. Köerna var visserligen inte så långa, men det var inte heller den förväntade livslängden. Absinten innehåller en mängd olika kryddor, alla ansedda som hälsobringande. Inte bara malört (Artemisia absinthium), utan även isop, anis, stjärnanis, fänkål, mynta, koriander, renfana, angelika, ärenpris, citronmeliss och så pontisk eller om vi så vill, romersk malört (Artemisia pontica). På svenska kallas den så, men i Apicius kokbok finns ett recept på hur man åstadkommer romersk malört genom att blanda pontisk malört med dadel, mastix, folium, kostrot och saffran.

Isop, pontisk malört, citronmeliss och ärenpris var i första hand med för att ge färg åt drycken.

Absinten hade nu förflyttats från apoteksdisken till kafébordet, något man drack bara för nöjes skull. I början var det inte många som tyckte om den här bittra drycken, som smakade nödvändig medicin och förmodligen också finkel, men hade man väl fått vänja sig till den så rann den ner allt lättare. Min skolkökslärarinna varnade mig med ett vasst pekfinger när jag ville peppra den ganska menlösa maten, att man bara vill ha starkare och starkare. På den tiden var Absolut Peppar inte ens uppfunnen.

Av det dussin plantor som krävdes för en riktig absint odlades på 1800-talet fem i Val-de-Travers: stor och liten malört, isop, citronmeliss och mynta. De övriga importerades från Medelhavsländerna och Fjärran Östern.

Absinten hade vid det här laget nått en viss popularitet, så 1805 startade Pernod ett destilleri för ”grönt vatten” i Frankrike, i Hilaire Courbe de Pontarlier i departementet Doubs. Det var det första franska absintdestilleriet. Fransmännen drack gärna en aperitif, och var då som nu förtjusta i anissmaken – den som dövar alla sinnen. Under en 25-årsperiod förblir absinten en regional dryck. Den dricks framför allt där den tillverkas, och där de flesta av växterna finns – i franska Schweiz, och i Franche-Comté. Det skulle behövas någon större händelse i fransmännens liv för att absinten skulle bli en nationell modedryck.

1830 erövrade fransmännen Algeriet. De franska Afrikabataljonerna hade i bagaget mängder av absintflaskor, som skulle skydda mot malaria och dysenteri. Absinten, som kunde rena förorenat vatten, blev militärernas älsklingsdryck. I och med erövringen av Algeriet hade den gröna fen seglat över havet, och fortsatte sedan till jordens fyra hörn. Den trogna fen följde fransmännen på alla härtåg, från Indokina till Madagaskar. Hon skyddade dem varje timma, dygnet runt, men fick dem också att glömma sin hemlängtan.

 

Från ökensanden till de parisiska kaféerna

När de återvände från krigstågen, omstrålade av äran och Orientens mysterier, blev militärerna på de stora boulevardernas kaféer beundrade och betittade, och givetvis ville de övriga gästerna pröva på vad de drack. Absinten blev inom kort borgerskapets favoritdryck. ”Att grumla sin absint” hade nu blivit högsta mode.

Absinten skall vara grön, ansåg August Strindberg, som en gång i Schweiz serverades en vit. Kyparen fick snabbt färga den. Till Tortoni kom Alphonse Daudet en gång i månaden för att dricka absinthe blanc, så smaken varierade.

De stora boulevarderna hade nu blivit centrum för absinten, och den gröna timmen var född – egentligen varade den i två timmar, mellan klockan fyra och sex. Det låg då en tung doft av absint över boulevarderna, enligt samtida beskrivningar.

 

Ett sätt att leva

Absinten hade allt som behövdes för framgång. Anis dominerade, med en kvardröjande smak i munnen. Ofta späddes absint med sockrat vatten. Åttioprocentig alkohol är inte så lätt att svälja, och dessutom var den många gånger inte bara späckad med kryddoljor utan också med otäckt smakande finkeloljor. Till allt drickande hör vissa ritualer. Över glaset med absint lades en perforerad sked med en sockerbit på, och vatten hälldes över. Ofta fanns en vattensamovar med kranar. Man kunde låta vattnet strila ner från hög höjd mitt i glaset, eller låta vattnet falla droppvis. Blandningen av växtoljorna och vattnet sker gradvis. Dofterna frigörs och kommer att sprida sig i hela lokalen. Till det visuella nöjet kommer ett doftnöje, medan smakupplevelsen får vänta. Det är absintens sanna magi. En fe som vänder sig till alla våra sinnen samtidigt.

”Det finns inget mera poetiskt än ett glas absint.

Vad är det för skillnad mellan ett glas absint och en soluppgång?”

– Oscar Wilde

Konstnärer, författare och poeter sägs vara nyfikna på det mesta, och den gröna fen blev deras musa under några decennier. På den tiden levde litterater och bildkonstnärer gärna på kaféer, där det fanns liv, ljus och värme, och där de hade det betydligt bättre än i sina vindskyffen eller råttluktande källarrum. På kaféerna diskuterade, pokulerade, deklamerade och skissade man.

image00052

På 1830-talet invaderades latinkvarteren av de törstiga. Efter 1860 flyttade bohemerna över till de stora boulevarderna. På Café Riche, som 1862 bytte namn till Café de Paris, träffades poeterna. Vid femtiden var kaféerna fyllda av absintdrinkare. Le Rat Mort kom att bli mötesplats för Verlaine och Rimbaud. Och La Nouvelle Athènes, mitt emot, blev ett tillhåll för många målare. Degas kända ”absintdrickerska” från 1876 har skådespelerskan Ellen André som modell. Mannen är en målarkollega till Degas. Le Tambourin var också ett populärt tillhåll för många konstnärer. Där lär Vincent van Gogh ha lärt sig att uppskatta absinten. Och Toulouse Lautrec, som var kort i rocken, lär ha druckit lite men mest hela tiden. Han blandade gärna absint med cognac, och kallade resultatet ”jordbävning”. En idé som dagens cognacstillverkare skulle ha jublat över. De ser gärna att man blandar cognac med vad som helst, även coca-cola, bara för åtgångens skull.

Impressionisterna, som inte ansågs salongsfähiga – åtminstone inte på de stora konstsalongerna – ställde i stället ut sina bilder på kaféerna, där de ändå befann sig större delen av dygnet. En biprodukt blev alla dessa kafébilder, med bland annat absintdrickare.

Absinthe_DrinkerEdouard Manet, Absintdrickare, Ny Carlsbergs Glyptotek, Köpenhamn

 

Reklam

Från de stora boulevarderna rinner absinten på 1860-talet in i arbetarkvarteren. Och den flyter i allt stridare strömmar. På 1880-talet hade absinten blivit en modedryck för alla och envar. Destillerierna gick för högtryck i hela Frankrike. Under världsutställningarna 1889–1900 var de som mest aktiva. Det fanns hela 25 i Pontarlier, med 8 000 invånare, och 65 i Parisregionen. I hela Frankrike fanns det omkring 300 absinttillverkare. Absinten hade blivit en nationaldryck, den gröna fen gav arbete åt tusentals människor. 1912 producerades det 300 miljoner liter. De största destillerierna bedrev en hektisk annonskampanj för att synas framför konkurrenterna. Fransmännen var på den tiden fenomenala på att göra reklam!

image02169

Den ena slagkraftiga etiketten efter den andra dyker upp, ofta uppvisande en vacker fabrik samt ägarens namn. Affischer finns överallt, i gatumiljön, utanför och inuti kaféer. Redan då vilade reklamen på två viktiga principer: kunden skulle drömma om att ha lyckats i livet, och påminnas om att det finns gott om vackra damer. Damerna som drack absint förmodades bli bjudna av herrar som lyckats i livet.     

På Closerie de Lilas hade August Strindberg sitt stambord. ”Absinten är framsatt och lämpligen vattenblandad, cigarretten tänd. Le Temps uppbruten.” Så upptäcker han en full man som går förbi på gatan med ett ansikte som vindrägg och berlinerblå blick. Han smakar på sin absint, lycklig över att inte se ut som drinkaren utanför. ”Utan att jag ännu vet hur det gick till, är mitt glas omkullstjälpt och tomt. Utan pengar att beställa in ett nytt för, betalar jag, stiger upp och lämnar kaféet, tänkande att det var den onde som förhäxat mig.” (Anteckning i Ockulta dagboken 18 maj 1896.)

Var detta ett varningstecken, månne? Han med det röda ansiktet och de berlinerblå ögonen, var det en varning hur det kan gå när man har umgåtts för flitigt med den förföriska fen?

”Och stjärnans namn var Malört. Och tredjedelen av vattnet blev bitter malört;

och många människor omkommo genom vattnet, därför att det hade blivit så bittert.”

– Upp. 8:11

Även en vacker fe kan förvandlas till en ond häxa. För mycket drickande ger risk för alkoholism. Och om drycken dessutom innehåller tujon blir inte saken bättre. Det skrämde i lika grad hälsoprofeter och ekonomer. De ansåg att absinten förorsakade mängder av skador – galenskap, tuberkulos, magproblem och kriminalitet.

Degas berömda målning med absintdrickerskan fick människor att upptäcka att det fanns en avigsida av drogromantiken. Absinten hade blivit en symbol för det depraverade samhället.

År 1909 fanns det 480 000 utskänkningsställen i Frankrike. På vissa orter gick det en bar på 30 vuxna män. (Och man kan utgå ifrån att alla de 30 männen gick på baren.)

Den helnyktre doktor Legrain påpekade år 1895 att absinten är särskilt farlig på grund av den speciella mentalitet som den snabbt utvecklar hos dem som använder den. Absintens förföriska verkan är sådan att vanan mycket snabbt fastnar och man behöver sin dagliga dos, ungefär som man kräver sitt dagliga bröd. Vatten behöver man också, men här förstärkte man det med absint.

Den franska läkarakademin talade om en utbredd absintism. Familjens och nationens framtid stod på spel. 1906 inkom nykterhetsorganisationerna med en petition till regeringen: Eftersom absint gör människan galen och kriminell, framkallar epilepsi och tuberkulos, och varje år dödar tusentals franska män och kvinnor, och eftersom den gör mannen till ett vilddjur, kvinnan till en martyr, barnet till en idiot, upplöser och förstör familjen och därmed hotar landets framtid, är det av yttersta vikt att Frankrike – som ensamt dricker mer absint än resten av världen tillsammans – inför skyddsåtgärder. Parlamentet ombads därför att rösta ja till att förbjuda absinten.

image02183

Samtidigt var många vinbönder i landet djupt oroade. Folk ville inte längre dricka vin, de ville ha absint. År 1907 stormade bönderna, som i Frankrike alltid har varit upproriska, in i Paris med stora handmålade plakat: ”Alla fram för vin, mot absint!” Samma år träffades olika representanter för franska staten, som alla var eniga om att absinten borde förbjudas. Om det nu inte vore för statens behov av skatteinkomster; varje år gick 45 miljoner guldfranc till statskassan tack vare alla absintdrinkare. Men man hade lyssnat till vinbönderna, och från och med nu var bara vindestillat tillåtet i absinten. 1911 kommer ett förslag från en kemist om att tillverka absint utan malört. Ungefär som att göra vin utan druvor.

I Schweiz, den gröna fens födelseland, förbjöds absinten 1910, och fem år senare kom ett förbud i Frankrike. I vissa länder, som Spanien, Andorra och Portugal, har den aldrig varit bannlyst.

image02180

Pernod hade en fabrik i Tarragona fram till år 1965.

Efter förbudet dök det upp andra drycker som ersättning, aniskryddade, som inte fick innehålla mer än 30 procent alkohol, och där malörten var bannlyst. Visst, de blev mjölkvita om man blandade i vatten, men förtrollningen var bruten, den gröna fen hade sluppit ur flaskan.

 

Den gröna fens återuppståndelse

1994 börjar en man med namnet Randomill Hill att tillverka något han kallar absint i en liten stad utanför Prag. Den blev snabbt populär bland turister och unga Pragbor, sådana som inte vet vad absint egentligen innehåller. Hill’s Absinth exporterades också till England, där absint aldrig varit förbjuden, men där man heller aldrig druckit den. En färgglad etikett med Vincent van Gogh var dragplåster. Absinten presenterades i reklamen närmast som en drog, där ceremonielet med sockerbiten på den perforerade skeden skulle associeras till sprutnarkomanernas uppvärmning av drogen i en sked.

På 2000-talet har absinten åter blivit salongsfähig, men nu med endast små mängder av tujon. Så låt oss sluta där vi började – i Val-de-Travers i Schweiz, absintens hemtrakter. Här odlades en gång örter på sextio hektar – malört, isop, citronmeliss och mynta. Området har ett bra klimat för de här örterna.

”Ack jag längtar till Dig Du lilla blåa blomma som växer där uppe på St. Gotthard! Artemisia heter Du! Artemis, det var Diana! O! Du är kysk som Diana. Ditt rus så rent som barnets morgonslummer!” (August Strindberg i brev till Siri von Essen 1875.)

På den tiden det begav sig fanns det ett fyrtiotal odlare i dalen, och nära 600 människor livnärde sig på att vårda och skörda odlingarna. Från början odlades inte växterna, utan man plockade de vilda. En gång producerades det årligen omkring 50 ton torkade kryddor. I Boveresse har man förvandlat en före detta torklada till hembygdsmuseum, och utanför finns ett litet välskött fält med de gängse kryddorna. Torkhuset, som är från 1893, är det enda i världen i sitt slag, och är sedan 2002 klassat som ett historiskt kulturmonument.

image02166

I taket hänger mängder av torkad malört, här finns några gamla reklamskyltar och annars lantbruksredskap av olika slag och åldrar. På en disk står en vacker vattenbehållare med tillbehör, sådana attiraljer som hörde till absintritualen.

image03302

När absinten förbjöds sökte odlarna efter alternativa grödor. Man prövade med sockerbetor, tobak och grönsaker av alla de slag, utan vidare framgång. Men 1935 bildades ett institut för odling av örtväxter för industrin och för medicinska ändamål. Några odlade pepparmynta, som ingår i en uppfriskande och läskande icke alkoholhaltig dryck. Andra odlade malört och isop avsedda för farmaceutiska laboratorier.

image03294

Här i Val-de-Travers har absintproduktionen aldrig riktigt upphört, även om den bedrivits som hemslöjd. Just när vi är på besök ligger hembrännarna lågt, efter att gendarmerna några dagar tidigare upptäckt och förstört en stor odling med hampa. Ingen vill sälja en flaska absint, men vi blir i alla fall bjudna på glass kryddad med absint. I oktober 2001 fick en legal brännare, Yves Kübler, chef för ett destilleri i Motiers, tillåtelse att framställa ett äkta absintextrakt med 45 procent alkohol och med 0,1 gram tujon per liter.

image03295

Tillverkningen

Växterna torkades och rensades. De vägdes och krossades i en mortel för att få optimal kontakt med alkoholen. Den bästa alkoholen ansågs komma från franska Medelhavsområdet. Ursprungligen var det överskottsvin som destillerats. De enklare destillaten, från norra Frankrike, gjordes på bland annat sockerbetor, och hade ett mindre gott rykte.

Kryddorna fick macerera i en alambique med 85-procentig alkohol i ett till två dygn. Vid destilleringen satte man till hälften så mycket vatten som spritmängden. Resultatet blev en 85- procentig sprit, som blandades ut med vatten till 60 procent. Varje destillatör hade givetvis sitt eget hemliga recept, något som förklarar den stora variationen på absintsmakerna. Men grundkryddorna var desamma:

Recept:

Malört                    2,5 kg

Romersk malört     0,5 kg

Isop                           1 kg

Citronmeliss             1 kg

Anis                          5 kg

Stjärnanis                 1 kg

Fänkål                      2 kg

Koriander                 1 kg

Alkohol 85%          51 liter

 

Macerera plantorna i ett dygn i alkohol och destillera sedan över ångbad med 25 liter vatten. Tag 50 liter av extraktet och häll över i ett fat tillsammans med 30 liter 85-procentig alkohol och 20 liter vatten. Slutprodukten blir 100 liter 65-procentig absint.

 

Det enklare tillberedningssättet var att helt enkelt blanda essenser med sprit. Det var billigare, men också farligare för konsumenten.

Destillatet strilade vattenklart ur brännpannan, men de flesta föredrog – liksom Strindberg – den gröna färgen. Så därför färgade man absint genom att en liten del av den färdiga absinten macererades ännu en gång. Kryddorna – isop, romersk malört, citronmeliss och renfana – gjorde drycken grön. De värmdes försiktigt upp för att dra ur klorofyllet. Det var bara de bästa fabrikaten som färgades med kryddor. Enklare varor blev gröna med hjälp av karamellfärg eller saffran. Absintens gröna färg drog med tilltagande ålder mot gult. Den verkliga färgen kommer fram först när man tillsätter vatten, från blågrönt till gulgrönt.

För att den mycket bittra smaken av malört skall mildras bör absinten lagras. Genom lagringen utvecklas dessutom aromerna. Krydd-destillatet filtrerades och fylldes på fat. Sedan fick det vila i två till tre år i mörka lokaler.

Ju högre alkoholhalt desto mera essentiella oljor, vilket gav en bättre slutprodukt. De bästa – Absinthes supérieures, hade en alkoholhalt på 65–75 procent. Dit hörde de schweiziska fabrikaten. De enklaste hade bara 40–50 procent. Den schweiziska absinten behövde inte alls komma ifrån Schweiz, den kunde lika gärna vara gjord i Lyon. När man tillsatte vatten till den ”schweiziska” blev den grumlig och ogenomskinlig, vilket visade att den innehöll mycket växtoljor.

Att destillera växterna ger givetvis det bästa resultatet. Det har den fördelen att ge en produkt fylld med växternas egna aromer samtidigt som det eliminerar flyktiga, icke önskvärda oljor.

Numera är alltså den gröna fen salongsfähig igen. Hon har lite mindre av häxa över sig, även om hon är väl så stark.

Så varför inte pröva en Fleur d’absinthe (malörtsblomma):

100 g blockchoklad, flisad

120 g smör

150 g vetemjöl

120 g socker

vaniljsocker

2 ägg

50 g korinter

4 msk absint

 

Låt korinterna dricka sig fulla i absinten. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Rör ner ägg, ett i sänder, och tillsätt mjölet. Blanda korinterna med absint och den flisade chokladen. Smörj en plåt, klicka ut degen i nötstora bitar och grädda i sex minuter vid 200º.

 

Numera finns ju absinten, 60-procentig, på den svenska marknaden. Här ett par cocktailförslag:

 

Baudelaire

Blanda saften av en citron med en del absint och en halv del Cointreau. Skaka i en shaker med is och sila över i ett cocktailglas.

 

Absinttonic

Lägg några isbitar i ett högt glas, häll över två delar absint, två delar gin och sex delar tonic och drick.

 

Gröna fen

Fyll hälften av en tumlare med krossad is, två delar pepparmyntalikör, fem delar vodka, tre delar absint. Dekorera med några myntablad och servera. Sugrör vore ett stilbrott.

 

 

– Katarina Nordli

 

 

 

 

 

 

93 thoughts on “Absint”

  1. Good post! I read your blog often and you always post excellent content. I posted this article on Facebook and my followers like it. Thanks for writing this!

  2. whoa1h this blog is great i love reading your posts. Keep up the great work! You know, a lot of people are looking around for this information, you can aid them greatly.

  3. Your style is really unique compared to other people I have read stuff from.
    Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I
    will just book mark this site.

  4. Awsome post and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thank you 🙂

  5. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all Ill be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  6. Thank you for your great blog. It was actually very useful. I am just so glad I came across this.

  7. These articles are really fantastic and i consistently pass them on to my learners that are facing/struggling with examinations and study expertise – they hear you within a way they don’t to me!

  8. Great website, how do you get all this info?I’ve read a couple of posts on your website and I really like your writing style. Thanks a million, keep up the great work.

  9. It is a good post. This website is loaded with lots of useful things, it made it easier for me in many ways.

  10. I’m fascinated. I do not think I know anybody who understands so much about the topic. You should make a career of it, honestly, great blog

  11. I was amazed with how you put effort on this blog. I will certainly share it to my colleagues. TY for your effort in {writing this blog.

  12. Amazing site, how do u find all this info?I’ve read through a couple of articles on your site and I love your writing style. Thanks a million, keep up the good work.

  13. A short while ago I have come across one article which I think you might find interesting. Somebody will take a steaming dump all over it, however it clarified some of my questions.
    [url=http://advancekoumraschool.com/custom-essay-writers-for-most-desirable-students/]http://advancekoumraschool.com/custom-essay-writers-for-most-desirable-students/[/url]

  14. This is my very first time visiting your blog and I am very interested. Thanks for sharing and keep up 😉
    [url=http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=9510086&profile_id=104476332&profile_name=writingessays52&user_id=104476332&username=writingessays52]http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=9510086&profile_id=104476332&profile_name=writingessays52&user_id=104476332&username=writingessays52[/url]

  15. Thank you for the blog, it is packed with a lot of handy information. Reading this helped me a lot.
    [url=https://lemoen.co.za/wp/2018/02/16/academic-writing-property/]https://lemoen.co.za/wp/2018/02/16/academic-writing-property/[/url]

  16. I enjoy everything you post. You’ve done really good job
    [url=http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=9510099&profile_id=106370312&profile_name=William24essay7&user_id=106370312&username=William24essay7]http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=9510099&profile_id=106370312&profile_name=William24essay7&user_id=106370312&username=William24essay7[/url]

  17. I like all your posts. You have done really good job
    [url=http://couleeregionbootcamps.com/low-cost-custom-writing-service-to-end-your/]http://couleeregionbootcamps.com/low-cost-custom-writing-service-to-end-your/[/url]

  18. Great post\Nice post, i like it very much.I was pretty lucky to find your website. There is a lot of useful info!
    [url=https://wallinside.com/post-63455480–custom-essays-qualified-writing-.html]https://wallinside.com/post-63455480–custom-essays-qualified-writing-.html[/url]

  19. Great post\Nice post, I love it so much.I was pretty lucky to find your site. There is so much helpful information!
    [url=http://24essay.blog5.net/10981708/where-to-buy-a-powerpoint-presentation-online]http://24essay.blog5.net/10981708/where-to-buy-a-powerpoint-presentation-online[/url]

  20. Many thanks for sharing, I always discover something new from your posts.
    [url=http://all4webs.com/descriptivewriting1/yvsyepxpnx624.htm]http://all4webs.com/descriptivewriting1/yvsyepxpnx624.htm[/url]

  21. Thank you for the blog, it’s packed with so much useful information. Reading this .
    [url=http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=9510041&profile_id=104863313&profile_name=sportsessay13&user_id=104863313&username=sportsessay13]http://www.blackplanet.com/your_page/blog/view_posting.html?pid=9510041&profile_id=104863313&profile_name=sportsessay13&user_id=104863313&username=sportsessay13[/url]

  22. Thank you for helping people find the information they need. Good stuff as usual. Keep up the good work!!!
    [url=http://www.aloemixers.com/blog/how-birth-order-impacts-your-personality/]http://www.aloemixers.com/blog/how-birth-order-impacts-your-personality/[/url]

  23. This is a really great site!So much helpful info and handy tips, thanks a lot =)
    [url=http://spanishessayhelp1.host-sc.com/2018/02/08/be-distinctive-with-essay-writing-service-on-the-internet/]http://spanishessayhelp1.host-sc.com/2018/02/08/be-distinctive-with-essay-writing-service-on-the-internet/[/url]

  24. I browsed through this site and you have so much handy info, saved to my bookmarks
    [url=http://zahradni-altanky-domky.cz/my-essaytyper-14/]http://zahradni-altanky-domky.cz/my-essaytyper-14/[/url]

  25. This is an excellent site!A lot of useful info and handy tips, bless you =)
    [url=http://bookreviewessay4.fitnell.com/10833154/operating-tips-on-writing-an-essay]http://bookreviewessay4.fitnell.com/10833154/operating-tips-on-writing-an-essay[/url]

  26. Thank you for a really awesome blog. It was actually very helpful. I’m so glad I came across this.
    [url=http://blogs.rediff.com/babiesgeorge8/2018/02/08/obtain-an-essay-online-low-priced/]http://blogs.rediff.com/babiesgeorge8/2018/02/08/obtain-an-essay-online-low-priced/[/url]

  27. Its amazing for me to have a site, which is valuable designed for my know-how. thanks admin
    [url=http://www.coentrepreneur.club/viewtopic.php?f=11&t=896]download sex videos cartoon[/url]
    [url=http://forum.altermusic.ru/viewtopic.php?f=8&t=23007]sexy nurse lyndsay dawn mckenzie[/url]
    [url=http://forum.antharas.pro/viewtopic.php?f=5&t=79012]descargar videos porno de niГ±as para celular en modo 3gp gratis[/url]

  28. Ich meine, dass Sie den Fehler zulassen. Ich biete es an, zu besprechen. Schreiben Sie mir in PM, wir werden reden.
    [url=http://www.millennium2.net/forum01/showthread.php?tid=250144&pid=808787#pid808787]galilea cojiendo enporno marilin[/url]
    [url=http://www.oracleprono.com/Forum/viewtopic.php?f=2&t=30789]niГ±as de13 y 14 aГ±os cogiendo[/url]
    [url=http://bct668.com/forum.php?mod=viewthread&tid=102145&extra=]smack tits[/url]
    [url=http://ma3da.ru/forum/viewtopic.php?p=782643#782643]petardas se traga todo mi leche[/url]

  29. Recently I have come across one article which I believe you might find useful. Somebody might take a steaming dump all over it, but it answered some of my questions.
    [url=http://my-adex.com/2018/01/13/best-american-papers-study-on-line/]http://my-adex.com/2018/01/13/best-american-papers-study-on-line/[/url]

  30. Thank you for a really awesome blog. It was actually very useful. I am so glad I discovered this.
    [url=http://pic.roochi.ir/compose-my-own-paper-excellent-skilled-advanced/]http://pic.roochi.ir/compose-my-own-paper-excellent-skilled-advanced/[/url]

  31. Wow! This could be by far the most useful thing on the matter I’ve ever found. Many thanks for your effort.
    [url=http://roslyny.com/directory/acquire-training-internet-affordable-training.html]http://roslyny.com/directory/acquire-training-internet-affordable-training.html[/url]

  32. This is an excellent post. This site is loaded with lots of interesting things, it made it easier for me in many ways.
    [url=http://www.s2s2014.org/online-essay-writing-service-youre-able-to/]http://www.s2s2014.org/online-essay-writing-service-youre-able-to/[/url]

  33. Good post, I love it so much.I was really lucky to discover your website. There is so much useful info!
    [url=http://footandankle-bh.com/academia-writing-academic-writing-solutions/]http://footandankle-bh.com/academia-writing-academic-writing-solutions/[/url]

  34. I’m amazed. I don’t think I know anybody who understands so much about this as you do. You need to make a career of it, really, great blog
    [url=http://www.195madeinitaly.it/2018/03/05/courseworks-on-line-custom-coursework-publishing/]http://www.195madeinitaly.it/2018/03/05/courseworks-on-line-custom-coursework-publishing/[/url]

  35. Thanks for helping people find the info they need. Great stuff as usual. Keep up the good work!!!
    [url=http://michelsenwatch.com/?p=2959]http://michelsenwatch.com/?p=2959[/url]

  36. I have seen something similar in a different thread. You might find some parts of that article useful, not everything obviously, but I still think it’s worth checking out.
    [url=http://www.asociatiacepa.ro/invest-in-documents-good-quality-pay-space-find/]http://www.asociatiacepa.ro/invest-in-documents-good-quality-pay-space-find/[/url]

  37. It is a really great site!So much helpful information and handy ideas, thanks a lot =)
    [url=http://digitalkidscluj.ro/custom-made-research-document-crafting-program/]http://digitalkidscluj.ro/custom-made-research-document-crafting-program/[/url]

  38. Recently I’ve come across one article which I believe you can find helpful. Someone might take a steaming dump all over it, but it answered some of my questions.
    [url=http://www2.fundacoesufpel.com.br/blog/2018/01/25/type-your-dissertation-online-report-typer/]http://www2.fundacoesufpel.com.br/blog/2018/01/25/type-your-dissertation-online-report-typer/[/url]

  39. Many thanks for the blog, it’s packed with so much useful information. Reading this helped me a lot.
    [url=http://emrelimited.com/skilled-custom-writing-service-essay-writing-aid/]http://emrelimited.com/skilled-custom-writing-service-essay-writing-aid/[/url]

  40. Thanks for the site, it’s loaded with so much handy information. Reading this helped me a lot.
    [url=http://wilbron.com/why-i-m-completed-asking-my-husband-to-help-me-out/]http://wilbron.com/why-i-m-completed-asking-my-husband-to-help-me-out/[/url]

  41. It is my first time visiting your site and I’m very interested. Many thanks for sharing and keep up 😉
    [url=https://www.fireflybiofuel.com/take-advantage-of-right-systems-from-professional/]https://www.fireflybiofuel.com/take-advantage-of-right-systems-from-professional/[/url]

  42. I’m impressed. I don’t think I’ve met anybody who understands as much about this as you do. You need to make a career of it, seriously, awesome site
    [url=http://devafilm.ro/2018/02/developing-an-amazing-college-article-admission/]http://devafilm.ro/2018/02/developing-an-amazing-college-article-admission/[/url]

  43. I am impressed. I don’t think I’ve met anyone who knows just as much about this as you do. You need to make a career of it, seriously, amazing site
    [url=http://www.nflbettinglinesguide.com/essay-writing-solutions-from-us/the-order-of-operations-pemdas-purplemath/?isalt=0]http://www.nflbettinglinesguide.com/essay-writing-solutions-from-us/the-order-of-operations-pemdas-purplemath/?isalt=0[/url]

  44. I glanced through this site and there is so much handy information, bookmarked 🙂
    [url=http://www.thehouseofclean.com.au/specialist-pieces-of-paper-article-writer-provider/]http://www.thehouseofclean.com.au/specialist-pieces-of-paper-article-writer-provider/[/url]

  45. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

  46. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and terrific design and style.

Comments are closed.