Tre av de mest populära helgondagarna i Portugal inträffar i juni – Santo António, São João och São Pedro. Då kräver traditionen att man äter grillade sardiner med en kvist manjerico, basilika, bakom örat (alltså på festdeltagarna, inte på sardinerna). Men frågan är om det inte är ett helgon med namnsdag på hösten, den 11 november, som är allra mest populärt: São Martinho, den helige Martin. Martin är vinets, vinmakarnas och vindrickarnas skyddshelgon. Av hävd är det den 11 november man först får prova det vin som gjordes i september.
På portugisiska betyder verão de São Martinho brittsommar. Enligt legenden mötte den romerske soldaten Martin en kulen novemberdag utanför Amiens i Gallien en förfrusen tiggare. Martin drog sin värja och delade sin soldatkappa i två och gav tiggaren ena hälften. Och se – solen bröt igenom och en härlig värme bredde ut sig över trakten.
Martin föddes i Pannonien i nuvarande Ungern, dog i Gallien (Frankrike) 11 november år 397. Han gick i sin fars fotspår och blev romersk soldat, men omvändes och inledde sin kristna karriär som eremit. Han gjorde sig bemärkt för sin förmåga att uppväcka döda till livet, och kom på förslag som biskop i Tours. Det berättas att Martin för att slippa undan detta gömde sig i en flock gäss. Han upptäcktes dock och vigdes till biskop. Mårtensgås uppfattas i dag nästan som en skånsk landskapsfest, men tidigare var mälarlandskapet kärnområdet för firandet och gåsätandet.
I Portugal är förstås vinet viktigare: ”No dia de São Martinho bebe o vinho e deixa a água para o moinho.” (På Mårtensdagen bör du dricka vin och lämna vattnet åt kvarnen.)
Men människan lever inte av vin allena. Här är något av allt det som passar så bra till portugisiskt vin.
Omolete de São Martinho
Mårtensomelett
Ingredienser:
150 g kastanjer
1 liten lök
3 msk smör
10 ägg
0,5 l vitt vin
2 dl grädde
salt, peppar
Tillagning:
Skala kastanjerna, välj ut de bästa och kok dem i saltat vatten. Låt rinna av och svalna något. Spara några hela kastanjer och kör resten i mixer. Värm upp en msk smör i en stekpanna och stek löken, skuren i skivor. När löken är genomskinlig tillsätts de hackade kastanjerna som får värmas upp. Hetta upp en msk smör i en annan stekpanna och häll i de vispade äggen. När massan börjar bli fast häller du i lök- och kastanjeblandningen och vänder omeletten så den steks på andra sidan. Ta från plattan och ställ varmt. Värm upp en tredje stekpanna med en msk smör och låt det få färg, späd med vitt vin. Låt koka ihop lite och tillsätt sedan grädde och de sparade kastanjerna, skurna i tärningar. Avsmaka med peppar och salt, låt koka ihop lite och häll sedan såsen över omeletten.
Lombo de Vaca com Batata Doce
Ytterfilé med sötpotatis
Ingredienser:
1 ytterfilé av nöt
1,5 dl vitt vin
2 msk citronsaft
salt
1 purjolök
0,5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2,5 dl olja
200 g lök
400 g morötter
300 g sötpotatis
1 msk milt paprikapulver
peppar
Tillagning:
Förvärm ugnen. Bryn ytterfilén som kryddats med salt, peppar och milt paprikapulver samt en dl vegetabilisk olja. Skölj och skala sötpotatisen och skär i tunna skivor på längden. Skölj och skala morötter, lök, purjolök och vitlök, skär i tunna skivor och koka i 15 minuter i kokande vatten med salt och citronsaft. Rulla in köttet i sötpotatisskivor och bind ihop med steksnöre. Smörj en ugnsfast form med hälften av den kvarvarande oljan och lägg i de kokta och avrunna grönsakerna. Placera köttet ovanpå grönsakerna och häll över resten av oljan samt vinet. Stek i medelvarm ugn i ca 30 minuter (för rare, 40 minuter för medium), ös då och då med stekspadet och smaka av med salt. Avlägsna snöret innan serveringen och servera med gratinerade kastanjer till.
Gratinado de Castanhas
Gratinerade kastanjer
Ingredienser:
1 kg kastanjer
1 lök
50 g margarin
2 dl grädde
salt, peppar
2 dl mjölk
1 tsk anis
Tillagning:
Koka kastanjerna i rikligt med saltat vatten i ca 10 minuter. Låt rinna av och skala. Hetta upp den hackade löken i margarin. Låt svalna något och tillsätt grädde och mjölk, under omrörning. Lägg kastanjerna i en ugnsfast form och häll över blandningen med grädde, mjölk och lök, vilken smakats av med salt, peppar lite riven muskotnöt och malen anis. Grädda i ugnen i 10 minuter vid medelstark temperatur, täckt med aluminiumfolie. Avlägsna sedan folien och fortsätt gratinera i ytterligare 15 minuter, nu vid hög temperatur. Servera varm, dekorerad med persiljekvistar.
Tarte de noz
Valnötstårta
Ingredienser:
200 g socker
0,5 dl vatten
30 g mjöl
8 äggulor
200 g malda valnötter
smördeg
Tillagning:
Smält sockret i en kastrull tillsammans med vattnet. Tillsätt mjöl och äggulor samt de malda valnötterna. Kavla ut smördegen och klä en smord form (diameter 23 cm) med den. Fyll med valnötsblandningen och grädda i ugnen vid 220 °C. Dekorera med valnötter.
KATARINA och HARALD NORDLI
Very efficiently written article. It will be helpful to anybody who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing – i will definitely read more posts.
You need to indulge in a tournament for example of the finest blogs on the web. Let me recommend this blog!
Thank you for this post, very informative.