Davids soffa

Landskapet mellan Vadsbro och Lerbo hör till det vackraste Sörmland har att erbjuda – glittrande sjöar och ståtliga ekhagar. Den som på senare år passerat Lagmansö i riktning mot Sund har knappt kunnat undgå att lägga märke till en vacker vitmålad trädgårdssoffa i en ekdunge några meter ifrån vägen. Ofta står den tom, ibland sitter någon där. Ingen bebyggelse i närheten.

Den som är nyfiken och stannar till får veta att det här är Davids soffa.

Den som ställde den här 2003 var Johan-Gabriel Falkenberg på Sund, och han kan berätta om David.

”David Falkenberg föddes på Lagmansö 1838 som barn nummer 10 i syskonskaran. Han bodde hela sitt liv på Lagmansö. Först hos sina föräldrar, sedan hos sin brorson Conrad.

På äldre dagar blev han som många andra på den tiden tämligen tjock. När han promenerade till Sund för att hälsa på sin äldre bror Tönnes vilade han på en soffa som stod på denna plats.

Den soffan var grön, enligt min farmor Adine. Platsen har sedan kallats för Davids soffa. Under pensionatstiden på Sund mellan åren 1952 och 1964 stod också en soffa på denna plats.

År 1978 flyttade Davids äldsta bror Henrics sonsons sonson, Johan-Gabriel, till Sund med sin familj, och han satte åter dit en soffa på denna plats.

David dog 1904 och ligger begravd på Vadsbro kyrkogård.”

DSC_0028