1 svans ger 30 liter schnaps

Brännare 6 001Husbehovsbränning i Vorarlberg

Ständigt aviseras det hårdare tag mot hembrännarna i Sverige. Är det inte redan en tillräckligt hårt klämd grupp?

Vill man studera legal hembränning i dag kan man göra det i förbundslandet Vorarlberg i Österrike, för där är hembränningen fortfarande laglig.

Det är gamla privilegier som kejsarinnan Maria Theresia gav de fattiga bergsbönderna i Tirol och Vorarlberg under 1700-talets mitt.

Mer än ett decennium tidigare pålade drottning Kristina i Sverige alla husbehovsbrännare skatt till kronan.

Det finns två kategorier hembrännare i Österrike.

Den första gruppen består av småbönder med några kreatur och fruktträd. De får bränna en viss kvot för eget husbehov utan att behöva betala någon skatt alls.

Men de får inte sälja sitt brännvin.

Så har vi den andra gruppen, som oftast är värdshusägare med lantbruk, sådana som vill försälja sitt brännvin och sådana som inte har några kreatur.

De får bränna obegränsade kvantiteter mot en avgift på några tior per hl mäsk.

Men båda grupperna får bara bränna sina egna odlade produkter, som här är äpple och päron. Och det är bara den egna familjens arbetskraft som får användas.

Den österrikiska staten anser sig inte ha något att förlora på dessa litrar bönderna har ”gratis”, så lagarna får förbli som de är. Bergsbönderna i Österrike har ganska hårda livsvillkor.

De livnär sig främst på boskapsskötsel med mjölkproduktion. Vid sidan av lantbruket hyr de ut rum och ferievåningar till turister och tjänar på så vis en viktig extra slant.

Varje bondfamilj har några fruktträd, päron och äpple, på sina ägor, som de vårdar ömt. För det är utav denna frukt det skall bli brännvin.

Tänk om varje svensk bonde skulle få bränna sin egen potatis, lika gärna som han kokar mos av den!

I byn Schwarzenberg, som ligger mitt inne i Bregenzerwald, puttrar det i 18 små, cementputsade brännerier under mars och april månad – dag och natt. Hela byn hälsar välkommen med den jäsande fruktmassans förföriska doft.

Brännare 5 001

Bönderna slår sig samman om dessa brännerier – mellan 3 och 20 familjer per bränneri.

Man turas om att bränna sin egen portion, som kan variera mellan 30 och 112 liter. Det beror på hur många barn man har. Man överlämnar inte bränningen åt en granne, för då är man varken säker på kvaliteten eller kvantiteten.

Det egna brännvinet är alltid det bästa, medan grannens kanske är både orent och tunt. Det får förstås inte innehålla mer än 50 volymprocent, och det kan vara svårt nog att få till denna procentsats.

Men bränner man två gånger och dessutom smusslar i litet socker kan alkoholstyrkan bli bortemot 60 procent.

Men socker får man egentligen inte tillsätta, för bönderna odlar inte socker. Bestämmelserna säger att de endast får använda egna produkter, inte köpta.

Oskar Metzler heter Schwarzenbergs ”brännvinskung”. Han är samtidigt byns ende tunnbindare och förser byns befolkning med brännvinsfat och smörtunnor, som man också kan använda till paraplyställ eller att ha blomster i.

001 (2)

Om han är mest känd för dessa eller för sin utsökta Enzianschnaps, som sägs ha en undergörande effekt på det mesta här i livet, är det skilda meningar om.

Enzian är en alltmer sällsynt alpblomma, och nu för tiden finns inte många platser där den inte är fridlyst. Blommorna är honungsgula och små, men rötterna desto större.

Upp till en halv meter långa är inte ovanligt. Och det är denna rot Oskar gräver upp på ett par tusen meters höjd och sedan mal tillsammans med päron och äpplen.

Mäsken häller han sedan i sina stora träfat att jäsa under de långa vintermånaderna. Ett par kilo Enzianrötter till ett par hl mäsk är tillräckligt för att ge denna exotiska arom.

Han brukar använda kryddor av olika slag som smaktillsats, alltifrån kanel till torkade citronskal.

Metzler, som är ungkarl och inte har familj, får bara bränna 30 liter per år. Men han bränner mycket mer och måste därför betala skatt.

Men det tycker han inte gör så mycket, för det lönar sig i varje fall.

För 4–5 liter 50-procentigt brännvin betalar han lika mycket i skatt till staten som han sedan säljer varje liter för – om det inte finns Enzian i, då kostar det betydligt mer.

5 hl mäsk att bränna – det är en tröttsam procedur att de 24 timmar som bränningen tar ständigt bli sittande i alkoholens ångor och hålla den vedeldade ugnen brinnande.

Brännare 2 001

Med jämna mellanrum måste alkoholstyrkan mätas – för man måste passa så det inte blir för svagt.

Men Metzler tycker om det stilla porlandet från den fina brännvinsstrålen som rinner ned i en träkagge, lågorna flammar, regnstrilet och kobjällror i bakgrunden.

Efter ett dygns ständigt vakande har han 25 literflaskor 50-procentigt brännvin och 15 liter 10-procentigt, som han tänker spara till nästa års bränning.

Brännare 3 001

Bönderna brukar ge sina kossor en blandning av ½ liter brännvin och ½ liter starkt kaffe, som de halsar ur en flaska, när de har ont i magen eller när de blir kalla, vilket förekommer ganska ofta.

De anlitar oftast inte vare sig veterinär eller läkare.

De intar sitt brännvin i små portioner vid alla slag av krämpor. De tvättar sina sår och lägger våtvärmande omslag kring sina värkande leder – allt med husbehovsbrännvinet.

Husgrisen tvättas då och då i brännvin.

Det hemgjorda fruktbrännvinets största betydelse för bönderna är inte såsom ett medel att berusa sig med, därtill är det för dyrbart.

I lagarna står det att man får bränna för ”husbehov”. Brännvinet tycks också verkligen användas så. Behoven kan vara av många slag. Visst kan det finnas behov att berusa sig, men inte med sitt eget tillverkade brännvin.

Det skall räcka i 365 dagar.

Funktionerna tycks vara många, och traditionerna har långa anor.

Katarina Nordli

2 thoughts on “1 svans ger 30 liter schnaps”

Comments are closed.