Olivolja

Olivolja

Då judarna erövrade Kanaans land drygt tusen år före Kristus fanns där redan stora olivlundar. Oljan användes flitigt i köket, som offergåvor – “ren olja, av stötta oliver, till ljusstaken”, (2 Mos. 27:20) och som smörjelse för kroppen. Olivoljan är oumbärlig i köket. Den passar till det mesta, i brödbaket, till stekning, i marinader, för att lägga in svamp, ostar, torkade tomater, vitlök, örtkryddor, fisk och grönsaker. Vilken delikatess är inte några droppar nypressad, grön olivolja på ett färskt bröd med knaprig skorpa? Nypressad olivolja är grön, med tiden blir den gul. Olivolja är en färskvara, även om den håller relativt länge utan att härskna och bli onjutbar. Den bör inte förvaras för kallt, då skär den sig och blir grumlig, men inte heller för varmt.

Katarina Nordli

One thought on “Olivolja”

  1. Aw, this was a really nice post. In thought I would like to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and in no way seem to get something done.

Comments are closed.