Bada i Budapest

image00042

”Kom till oss i femton dagar och lämna oss femton år yngre.”

I hela Ungern har man hittills upptäckt över 1 300 termalkällor, mer än 100 av dem i Budapest. Vattnet används för att bota eller lindra reumatiska sjukdomar, ledbesvär, hud- och kvinnosjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och vid rubbningar i matsmältningsorganen och nervsystemet. Men som ungrarna påpekar: Man behöver inte vara sjuk för att bättra på välbefinnandet.

Tvåmiljoners staden Budapest är indelad i 23 distrikt, här finns 125 bad, varje kvarter har sitt eget. I allmänhet går man till sitt lokala bad, men speciella åkommor kan kräva speciellt vatten eller speciella faciliteter. Med remiss från läkare kan man få 15 olika behandlingar. Mest handlar det om reumatiska besvär.

image00036

Det emblematiska Budapest-badet är Gellért, ihopbyggt med hotellet i monumental jugendstil. Romarna erövrade Gellért-höjden för ca 2 000 år sedan, från eraviskerna, som redan de fröjdades åt de många varma källorna.

Romarna badade i fyra hundra år (tur för dem att de inte behövde betala dagens timavgifter) innan de fördrevs – endast iklädda badhanddukar eller togor – av hunner, goter, longobarder och andra folkstammar. Som inte i första hand gått till historien för sin badkultur.

Den 150-åriga turkiska ockupationen utgjorde en andra guldålder för baden i Budapest, och särskilt på Buda-sidan. Den turkiska resenären Evlia Chelebi säger att Gellértbaden var bra för ”franska sjukan” och sju andra åkommor. ”När kroppen blir röd måste man ta sig ur vattnet” – alltså samma tumregel som när man kokar kräftor.

1918 öppnade Hotel Gellért för gäster, vågbadet 1921. Tillsammans med lerinpackningar, inhalatorium och gurgelrum.

image00076

1933 omvandlades vinterträdgården till inomhusbassäng. Bubbelbadet öppnade året därpå. Bubblorna kom genom hål i bassänggolvet, kopplade till inhalatoriet. Var det gästerna i inhalatoriet som blåste bubblor i bubbelbadet?

Mellan 1927 och 1947 hade familjen Gundel hand om restaurangen i Gellért. Under början av 1940-talet ökade antalet tyska gäster markant, enligt hotellkrönikan, särskilt generaler.

image00080

Andra kända gäster som har sovit, dinerat – och kanske badat – här är Otto von Habsburg, Ilja Ehrenburg, Anthony Quinn, shahen av Iran och hans familj. Den sista shahen och hans första familj.

I dag har Gellért 234 rum, alla med bad. Gemensamt bad.

 

Király

Började byggas 1565 av den turkiska paschan Arslan, som ville ha ett bad inom murarna, ifall staden skulle belägras. Det är ett av de få återstående byggnadsverken från den turkiska epoken. 1796 byggdes badet om, till sitt nuvarande utseende, praktiskt taget. Vattnet kommer från Lukácsbadet via ett rörsystem. Hög temperatur och ångigt. Vacker inbyggd gård med gräsmatta och höga träd. Lägg märke till det vackra, mosaikklädda badkaret på gården, det är från 1800-talet och har flyttats hit från ett annat bad. Den stora, centrala kupolen har mängder av små öppningar, för att släppa in ljus och släppa ut ånga. Vintertid är det mycket anslående när det pyser ur alla de små hålen, inte olikt en kolmila.

 

Rudas

Badet byggdes 1550, renoverades 1566 av pascha Sokoli Mustafa. Vissa delar från den tiden är fortfarande i bruk: Den åttakantiga simbassängen under kupolen och de fyra mindre hörnbassängerna, alla med olika temperatur, som mest 42 grader. Sedan 1936 har ångbadsavdelningen enbart varit öppen för män. Männen bär inte badbyxor, utan specialdesignade stringskynken som inte ser mycket ut för världen när de blivit våta. En barmhärtig, tät dimma lägrar sig över de mestadels ofullkomliga kropparna. Simbassängen, öppen för båda könen, byggdes 1896.

 

Széchenyi

Källorna upptäcktes 1879, de är de djupaste och varmaste källorna i Budapest med 73-gradigt vatten. Badet öppnades 1881. Byggnaderna i nybarock stod färdiga 1913, simbassängen 1927. Det är ett av de största badkomplexen i Europa. Utomhusavdelningen med angenämt varmt vatten är populär även vintertid. 15 olika bassänger, 12 inomhus. Vattnet hämtas från 160 meters djup. 70 procent termalvatten, 73 grader varmt, blandas med kallvatten ur kranen. Vintertid är det tradition att sitta i bassängen och dricka glögg – dock utan mandel och russin. Två läkare är anställda vid badet, och man kan få hjälp med det mesta, även benskörhet.

image00035

Genomsnittligt har man 3 000 besökare dagligen, under helgerna 5 000. Öppet 7–17.

300 anställda. Stängt 25 december och påskdagen.

Tre utomhusbassänger, 28, 38 och 46 grader. Bubbelbad, vattenmassage m.m. Massage i 15 minuter kostar 2 200 forint. Gyttjan hämtas från ett ställe 100 km från Budapest, den värms upp under ett dygn innan behandlingen. Lera kan man även köpa med sig. Leran stryks ut jämnt över hela kroppen, sedan täcks man med plast och filt och får ligga still i 20 minuter.

image00038

Undervattensmassage med vattenstråle, handmassage, medicinsk massage, fotmassage, varmvattenbad i kar, saltbad, kolsyrabad, lerinpackningar, viktbad, elektriskt bad, vattengymnastik, sjukgymnastik i vatten, ångbad.

image00044

Lukács

Byggdes 1894, tredje största badanläggningen i Budapest. Sankt Lukács är konstnärernas skyddspatron, och konstnärer och skribenter hör till stamgästerna. Här har man även en hall där man dricker det lokala vattnet, mineralrikt, inte minst svavel. Det serveras varmt ur stora sejdlar. Innehåller natrium, kalciumkarbonat, magnesiumkarbonat, vätekarbonat, sulfat, klor och fluor. Bra för åkommor i tarmar, gallan, njurarna och mot benskörhet.

På väggarna finns många votivtavlor från tacksamma före detta patienter. En från en egyptier 1926 är författad på arabiska. Vattnet man badar i rekommenderas vid förslitningsskador i leder och ryggradssjukdomar, lumbago. Man kan även erbjuda ler- och viktbad. Badmössa verkar vara obligatorisk. På andra sidan gatan ligger stadens specialklinik för reumatism och läkarna remitterar många patienter till badet.

 

Thermal Hotel Margitsziget

Hotell- och badanläggningen som ligger lugnt och avskärmat på Margaretaön mitt i Donau är fyrstjärnig och ingår i den stora kedjan Danubius, som även driver etablissemang i bl.a. Rumänien och Tjeckien. Stor inomhus simbassäng och fyra medicinska pooler. Här är de vanliga badmöjligheterna gratis för hotellets gäster, medan man måste betala extra om man utnyttjar någon av de mångfaldiga terapimöjligheterna.

image00037

Mycket inom fitness- och wellnessområdet är också gratis, medan man får betala om man vill bli av med sin närsynthet, sitt gäddhäng eller åderbråcken. Även tandläkare har man i huset, liksom thai-massöser.   

 

Tapolca-grottan

På många ställen i Tyskland och Österrike kan man ta en luftkur. I Tapolca, några mil väster om Budapest, har man gått ett steg längre och erbjuder en miljö nästan helt fri från pollen, damm och föroreningar. I juli 2003 öppnades här ett fyrstjärnigt hotell ovanpå en djup grotta som länge varit känd för sin gynnsamma inverkan på astmapatienter. Två av hotellets våningsplan är reserverade för allergiker. Man har även satsat på wellness och fitness, och kan erbjuda Thai-massage, liksom segling på närbelägna Balatonsjön. I grottan bör man vistas två-tre timmar per dag, under åtminstone en vecka. Man får bara komma in i grottan med läkarremiss, för att luften inte skall belastas i onödan.

 

Szemlöhegyi-grottan

Inom Budapests stadsgräns och inom en yta av en kvadratkilometer hittar man den trettio meter djupa och 18 kilometer långa grottan, den näst längsta i landet. Den upptäcktes 1904 och kan besökas sedan 1924. Grottan marknadsförs inte som hälsosam, men har mycket ren luft. Här finns gott om fladdermöss, som har egen fladdermuslucka i dörren för att kunna ta sig ut och in.

 

Om man besöker Budapests bad under höst eller vinter, och på förmiddagen, är medelåldern på besökarna hög. Man skulle kunna frukta för badkulturens framtid och fortbestånd, men sommartid kryllar bassängerna, särskilt utomhusanläggningarna, av barn och unga. När det däremot gäller de medicinska baden och terapianläggningarna så ligger det i sakens natur att det främst är äldre människor som drabbas av förslitningsskador och reumatism.

image00034

Sjön suger, som bekant, och det gäller också för hälsovatten. Alla de stora och många av de små baden i Budapest har serveringar där man kan stilla den värsta hungern efter sina femtio vändor i bassängen. Kan man hålla sig litet längre har det ungerska köket mycket spännande och gott att erbjuda, ofta till förvånansvärt bra priser. Vill man behålla vattenkontakten och ändå äta utsökt i en makalös miljö är Restaurant Spoon ett bra tips, den är inredd i en båt som förtöjts på Pest-sidan, med helt ostörd utsikt mot slottet högst uppe på Buda.

 

KATARINA och HARALD NORDLI

 

 

 

8 thoughts on “Bada i Budapest”

  1. I got this website from my pal who told me about this site and at the moment this time I am browsing this web page and reading very informative posts here.|

  2. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thank you!|

  3. I glanced through this website and you’ve got so much helpful info, bookmarked 🙂
    [url=http://www.pandscape.com/index.php/2017/02/24/cheap-custom-essays/]http://www.pandscape.com/index.php/2017/02/24/cheap-custom-essays/[/url]

  4. it’s a really great resource!A lot of useful info and handy suggestions, thanks =)
    [url=http://www.padoanarredamenti.it/essay-enable-on-the-net-for-college-students/]http://www.padoanarredamenti.it/essay-enable-on-the-net-for-college-students/[/url]

  5. Usually I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very
    forced me to check out and do it! Your writing style has been amazed me.
    Thanks, quite nice post.

Comments are closed.