Basilika

DSC_0001

Basilika är den kungliga kryddan, kärlekens krydda. Spanjorer, portugiser och greker sväljer inte så gärna sin kärlek. Några krukor med basilika hör ändå till varje hem, den sprider doft och lycka sägs det, och så lär den skrämma flugor på flykten också. I det gamla Egypten användes den vid balsameringar. Men för italienarna är basilikan inget man bara går förbi med en lätt handpåläggning. I det italienska köket är basilikan oumbärlig, och vad vore en pesto alla genovese utan en jättebukett av denna kungarnas krydda? Basilikan är kanske framför allt älskad av tomaten, men klär de flesta rätter. Att torka bladen är ingen bra idé. De kommer att få en doft av gammalt hö. Bättre då att fylla en glasburk med de doftande bladen, hälla olivolja över och täcka med lite grovt salt – det blir sedan utmärkt i sallader och på stekta tomater.

Katarina Nordli

Se: Harald Nordli, Basilika, B. Wahlströms förlag, 2001.