A Procissão do Aleluia, även känd som
As Tochas Floridas
Den här processionen, som äger rum i São Brás de Alportel på påskdagens förmiddag, saknar motstycke i Portugal. Små grupper män, 10–16 stycken, tågar genom São Brás gator, med blomstersmyckade påkar i händerna. Då och då stannar de upp, någon ropar ”Ressuscitou como disse!” (Han har återuppstått, så som han lovat), de andra i gruppen lyfter påkarna och svarar: ”Aleluia, aleluia, aleluia!”
Processionen utgår från och återvänder till kyrkan, främst i processionen bärs en baldakin med någon relik under, kyrkliga scoutrörelsen bildar hedersvakt.
Mycket tyder emellertid på att det här är ännu ett exempel på att kyrkan snott åt sig en profan manifestation för eget bruk.
Kyrkliga källor hävdar att den här processionen var vanligt förekommande i hela landet en gång, men dog ut av olika skäl. Ett skäl som anges är att det uppstod brist på vax. Man säger att männen ursprungligen bar på höga vaxljus, som fick ersättas av träpåkar.
Ett annat skäl som anges är att det republikanska och antiklerikala Portugal motarbetade alla religiösa manifestationer. Man kan då fråga sig varför traditionen överlevde just i São Brás, som var något av republikens vagga, men inte till exempel i Braga, kyrksamhetens högborg.
Andra, icke-kyrkliga källor, hävdar att den här processionen har sitt ursprung den 18 juni 1808, då patriotiska portugiser från Olhão och omnejd med framgång slogs mot Napoleons soldater på en bro vid Quelfes. Portugiserna hade inte riktiga vapen, utan många slogs endast med träpåkar. De av männen som kom från São Brás smyckade på hemvägen sina påkar med vilda blommor, och sjöng vid hemkomsten om den segerrika träffningen vid Quelfes. (Prästerna har sedan lagt till halleluja.)
Åter andra vill förlägga ursprunget ännu längre tillbaka, till den 25 juli 1596. Då hade brittiska trupper invaderat Faro med omnejd, och även satt några kyrkor i brand. Den indignerade lokalbefolkningen reagerade upprört och jagade britterna ombord på sina fartyg.
Fortsättningen skulle vara som ovan, det var just grabbarna från São Brás som återvände hem med blomstersmyckade påkar, sjungande för full hals.
Information: www.visitportugal.com
Hello there, I found your website via Google whilst looking for a similar topic, your website came up, it appears to be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.
beautiful site
brilliant site