Paprika hör till familjen potatisväxter, och är hemmahörande i Sydamerika men tycks rota sig lite var stans i världen, bara den får tillräckligt med vatten men inte snö. Det finns ett tiotal olika arter. Den söta paprikan är egentligen en grönsak, och paprikapulvret, som vi använder i grytor och penslar kycklingen med, är torkad och mald paprika. Portugiserna mal väl mogna paprikor och saltar moset. Den här paprikaröran passar i de flesta grytor. Spansk peppar och cayennepeppar är några mycket eldiga varianter, som förvandlas till chili-, cayenne- och tabascosås. Ungrarna äter inte bara paprikagulasch, de använder paprika av alla de slag och styrkor till det mesta. Små paprikafrukter (paprikan är egentligen ett bär) som får gomseglet att svaja ingår i bordsdukningen, inte i första hand som dekoration utan som tilltugg till måltiden. Född med sådana nappar blir man kanske en bra eldslukare. Bara en bit, stor som en nagel, kan få en hel köttgryta att kännas i eldigaste laget.
Katarina Nordli