Tidvattenskvarnar

 

DSC_0004

Kvarnar, av alla slag, har alltid haft stor betydelse, inte bara för innehavarna utan även för myndigheterna som hade att se till att befolkningen hade tillgång till brödsäd. I Algarve, där floder och åar har vattenflöde endast några månader om året, och nästan aldrig i samband med sädesskörden, har även vindmöllor och tidvattenskvarnar varit viktiga. De senare kunde visserligen arbeta hela året, men endast kort tid, två gånger varje dag.

DSC_0002

Torra år var det inte många vattenkvarnar som fungerade, några i Monchique, vid Alte, längs Guadiana. Tidvattenkvarnarna skadades ofta av stormar och extrema tidvattensvågor – för att inte tala om stormfloden vid jordbävningen 1755. Kostnaderna för underhåll var mycket stora. Trots nackdelarna med tidvattenskvarnarna fanns det inte många vindmöllor, 1758 knappast fler än den i Estoi. Orsaken var det kungliga privilegiet. Kungen bestämde vem han ville ge tillstånd att uppföra en väderkvarn – och oftast gav han bara sig själv tillstånd.

DSC_0022

Man känner till mer än 50 tidvattenskvarnar längs Algarve-kusten, dvs mer än hälften av alla i hela Portugal.

 

I naturreservatet vid Guadianaflodens mynning, Reserva Natural do Sapal de Castro Marim e Vila Real de Santo António, finns det rester av 5 kvarnar. I reservatet utanför Olhão finns det en som renoverats och är mycket sevärd – och lättillgänglig.

DSC_0001

Tidvattenskvarnarna tycks ha upplevt sin guldålder under 1500- och 1600-talen. Då var de så talrika vid Tavira att de – grundlöst – anklagades för att bidra till igensandningen av farleden. Annars har de författare som fram till 1600-talets slut beskrev Algarve i tysthet förbigått dessa kvarnar.

 

I dag är det en enda som är i bruk, vid Tejo.

Harald Nordli

 

 

 

6 thoughts on “Tidvattenskvarnar”

  1. Amazing website, how do you find all this info?I have read a couple of articles on your site and I like your style. Thanks a million, keep up the good work.

Comments are closed.